Släktforskning i Stavsnäs

Sedan våren 2023 arrangerar  Föreningen Skärgårdsmuseet och Mötesplats Stavsnäs aktiviteter på temat släktforskning. Varje måndag träffas vi i lärarbostaden för att lära/pröva/göra släktforskning under sakkunnig ledning av några lokala luttrade släktforskare. Vi har tre olika aktiviteter:

Släktforskarkurs
Vi har en nybörjarkurs på 4 träffa som vi genomför lite då och då, när efterfrågan finns. Kursen är kostnadsfri men kräver föranmälan.

Släktforskarcafé
När vi inte har kurs, så håller vi släktforskarcafé dit intresserade kommer för fika, prata släktforskning eller bara sitta sitta tillsammans men hålla på med sin forskning. Arrangemanget är kostnadsfritt och kräver ingen föranmälan.

Föredrag inom släktforskning
Första måndagen varje månad arrangerar vi ett särskilt föredrag. Här lyfter vi olika ämnen som på ett eller annat sätt kan komma till nytta i släktforskningen.

Kursledare är Eva-Christina Söderman, Maria Wångberg och Per Lejoneke.

Släktforskarcafé i Stavsnäs

Varje måndag kl 18-20 har vi släktforskarcafé i Lärarbostaden i Stavsnäs by.
Där träffas vi för att prata, stötta fundera kring släktforskning.
Och givetvis så fikar vi.
Arrangemanget är kostnadsfritt och kräver ingen förbokning.

Välkommen!

 

Nyttiga länkar:

Länk till Riksarkivets kyrkoarkiv

Lantmäteriets historiska kartor

Sveriges Släktforskarförbund – webb – faktabank

Antavla – mall

Enklare släktträd i Excel – mall

Bra gratissidor på nätet.

Steg 2 – Fortsätt med husförhörslängden

Steg 2 – Fortsätt med husförhörslängden

Detta är en fortsättning på inlägget - Steg 1 - Den enkla vägen igång med släktforskning. Nu vet vi föräldrarnas namn och ålder. Vi vet även att paret bodde i Andersvedja, vilket är en by i Roslags-Bro församling. Nu går vi tillbaka till Riksarkivets söksida för...

Steg 1 – Den enkla vägen igång med släktforskning!

Steg 1 – Den enkla vägen igång med släktforskning!

Släktforskning handlar om att leta och lära om sitt eget ursprung. Det finns mycket hjälpmedel, ett omfattande källmaterial och många "bra sätt" att bedriva sin släktforskning.I det enklaste, billigaste och vanligast förekommande vägen in, är genom de digitaliserade...

Tips på bra bok för släktforskare!

Tips på bra bok för släktforskare!

Här är boken som varje släktforskare borde ha under kudden. Ger ordentligt med färg och förståelse till annars rätt intetsägande släktträd. Den ger förklaringar och perspektiv på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Boken finns på biblioteket eller att köpa på Bokus eller...

Fjärde träffen

Uppföljning från första träffen i Släktforskning

Nu har vi haft en första träff i studiecirkeln Släktforskning. Här följer en kortfattad summering av vad som gicks igenom - MSS Släktforskning Träff 1 presentation. PDF Skriftliga källor Kyrkan / Kyrkoarkivet •Husförhör, födelse/dop, död, skola, fattigvård, kyrkoråd...