Värdegrund för gemenskap på östra Värmdö
Mötesplats Stavsnäs välkomnar samtliga organisationer i civilsamhället som finns eller verkar på östra Värmdö, och som delar vår värdegrund. Mötesplats Stavsnäs är religiöst och partipolitiskt obundet.
Vi står bakom de mänskliga rättigheterna och bejakar alla människors lika värde
I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att alla människor är födda fria och lika i värde ochrättigheter. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket språk du talar, hur gammal eller ung du är, om du har en funktionsnedsättning eller inte eller om din familj är rik eller fattig. Alla ska ha samma rättigheter. Mötesplats Stavsnäs verksamhet står bakom dessa mänskliga rättigheter och bejakar alla människors lika värde oavsett, kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning eller ålder.
Respekt, tolerans och mod att vara sårbar
Mötesplats Stavsnäs grundvärderingar vilar på en demokratisk grund där alla människor ska känna sig trygga och få vara som de vill vara. De ska kunna påverka sin situation som invånare och som förening på östra Värmdö, genom delaktighet och inflytande och samtidigt utveckla förmågor för att aktivt kunna verka i demokratin.
Mötesplats Stavsnäs värnar om människors okränkbarhet, individens frihet och integritet. Vi vill lyfta fram människors egenvärde och främjar aktning om vår gemensamma miljö.
Mötesplats Stavsnäs tror på ett samhälle där vi behöver varandra för att må bra. Först när vi känner oss trygga har vi modet att visa vår sårbarhet och det är där vi kan mötas och bygga tillit.
Kritiskt tänkande och ny kunskap ska bidra till ökad förståelse och komma alla till del
Mötesplats Stavsnäs är del i samhällets strävan efter att ständigt utvecklas och hitta nya former för människor att leva tillsammans. Det är en iterativ process där det är avgörande att kritiskt granska resultat och se hur andra gör och har gjort för att kunna bedöma och förhålla sig till den kunskap vi bygger upp kring Mötesplats Stavsnäs.
Kunskapen är en viktig del i processen och ska hela tiden öka förståelsen för arbetet och komma alla till dels.
Insikten om allas ansvar om en hållbar framtid inspirerade av FNs hållbarhetsmål
De globala målen är 17 ambitiösa och universella mål som antogs av världens ledare 2015. Målen ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder.
Mötesplats Stavsnäs vill integrera målen i sitt arbete med att öka gemenskapen och minska utanförskapet på östra Värmdö. Vi kommer främst att fokusera på mål 3, 5, 8, 10, 11 och 16. Vi tror att lokal utveckling på sikt skapar global förändring och att vi behöver arbeta med målen lokalt för att nå målen fram till år 2030.
Vår värdegrund är levande och stäms löpande av mot all verksamhet
Värdegrundsarbetet sker hela tiden och överallt. Mötesplats Stavsnäs vill ta vara på det arbetet och uppmuntrar alla att diskutera värdegrunden och vad den innebär för våra föreningar och de människor som bor och verkar i området. Vi stödjer våra föreningar i att hitta sina former för att möta utmaningarna och motverka utanförskap och bygga gemenskap. Vi använder FNs hållbarhetsmål för att öka den lokala nivån i en global utveckling.
Mötesplats Stavsnäs – ett föreningssamarbete på östra Värmdö
Vi är…
…några aktörer inom civilsamhället på östra delen av Värmdö, som vill mer och som tillsammans startat Mötesplats Stavsnäs Samverkansförening.
Vi ser…
- …ett starkt lokalt föreningsliv på östra Värmdö, med ett stort engagemang inom både kultur, fritid, idrott och företagande.
- …samtidigt ett växande utanförskap i alla åldrar, som bottnar i ensamhet, psykosocial ohälsa, etnisk tillhörighet, sociala förutsättningar, funktionsvariation etcetera.
- …att utanförskapet påverkar samhället negativt genom ökad rädsla, intolerans, isolering och segregering.
- …att lokala ideella förening vill göra skillnad, men saknar främst tid men också tillräcklig kunskap, kraft och kontakter för att orka nå hela vägen fram.
Just nu är vi 19 föreningar:
Djurö Stavsnäs Konst och Kultur
Djurö Möja Nämdö Församling
Hyresgästföreningen i Stavsnäs
Föreningen Skärgårdsmuseet
Företagarna Nacka/Värmdö
Föreningen Stavsnäs By
Skärgårdsteatern
Öppna Stavsnäs
Djurö Vindö IF
Djurö Byalag
Ö-teatern
Majblomman
Kulturarv Djurhamn
Djurö Spelmän
Röda korset
Konstföreningen penseln
Värmdö anhörigförening
Friluftsfrämjandet Värmdö
Värmdö Fågelklubb
Mötesplats Stavsnäs vill…
- Bygga, utveckla och sprida kunskapen om hur föreningslivet kan göra för att minska utanförskapet och istället öka tillit, trygghet och gemenskap.
- Ge fler föreningar på östra Värmdö, kunskap, insikt och kraft att vilja och orka göra skillnad.
- Stärka gemenskapen i lokalsamhället på ett sätt som främjar hållbarhet och resiliens (motståndskraft).
…på ett sätt som…
…knyter an till Agenda 2030, till nationella strategidokument för unga och gamla samt till Värmdö kommuns översiktsplan och Värmdö Vision 2030.
Och just nu…..
Är vi igång med ett antal satsningar som bland annat handlar cirkulär ekonomi med återbruk och om att stärka gemenskapen bland äldre kring Djurö och Stavsnäs.
Dessutom fortsätter vi arbetet att samla fler ideella föreningar på östra delen av Värmdö, som vill vara med och stärka den lokala gemenskapen och sammanhållningen.